Храм „Света Петка Самарджийска“

Храм „Св. Петка Самарджийска“ представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Често преминаващите софиянци и гости на столицата пропускат да посетят малката централна църква поради големите забележителни храмове на вярата наоколо като: Джамията „Баня Баши“, Синагогата, катедралата „Св. Неделя“ и ротондата „Св. Георги“. Въпреки всичко тази сграда има какво да покаже.

Църква „Св. Петка Самарджийска“ е построена през XI век върху древно култово място, около което са открити антични гробници. Наречена е на Св. Параскева-Петка Иконийска (Търновска). Храмът е познат още като „Св. Петка Самарджийска“, защото през Средновековието около него живеят много самарджии (майстори на седла и самари за конете). Стените на църквата са с дебелина около 1 метър, а върху тях се забелязват мраморни фризове, принадлежащи на сгради от древна Сердика. Най-старите запазени стенописи са от XIV в., а по-късните са от XV и XVI век, като последният слой е изографисан от Пимен Зографски. Макар и силно повредени, те показват, че в миналото българската църква е разполагала с едни от най-добрите зографи на територията на Балканския полуостров. Обърнете внимание на свежите цветове и лица, които са изографисани така умело, че сякаш ви наблюдават.

Contact information

Българска православна църква

Свързани обекти

Джамия „Баня Баши“

бул. "Княгиня Мария Луиза" 18, Sofia, Bulgaria

+359 2 9816001, +359 894 446233

Главно Мюфтийство

Джамия „Баня Баши“ е единственият действащ мюсюлмански храм на територията на София, запазен до наши дни. Read more…

Православен храм „Света Неделя“

площад „Света Неделя“ 20, Sofia, Bulgaria

02 987 57 48

Българска православна църква

Величественият катедрален храм „Св. Неделя” сe издига в центъра на едноименния площад в самото сърце на столицата. Той е посветен на св. Read more…