Туристически маршрут Витоша – 1 Туристически маршрут Витоша – 1
Interreg IPA CPC
Europe-flag

Туристически маршрут Витоша – 1

(0)
 • Автор: Admin
 • Created: август 22, 2019
 • Updated: август 30, 2019
Категории:
Райони: Покрайнини
Достъпност: Стандартни
 • Дистанция 19,233.00 m
 • Време 5 h 32 min
 • Скорост 3.5 km/h
 • Min altitude 654 m
 • Макс. Височина 1502 m
 • Изкачване 1318 m
 • Спускане 1202 m

Копирай следния HTML iframe код в твоя сайт:

 • Distance Instructions
Label

Градинката на кв. Княжево-Бялата вода-Дендрариум-Златните мостове-Момина Скала-Боянски водопад-Боянско езеро-кв. Бояна - Боянска църква

1. Свободно стоящ паметен знак на Боян Петров

Altitude: 0 m
Адрес: ул. „Медвен“ 9, кв. Княжево, София

Мемориална плоча и свободно стоящ мемориален знак в памет на алпиниста Боян Петров, загинал през 2018 г. при изкачване на връх Шиша Пангма. Тибет, КНР. Знакът сочи посоките и разстоянията до първенците на Алпите и Хималаите и връх Копитото.

2. Свободно стояща паметна плоча на Алеко Константинов

Altitude: 0 m
Адрес: Ул. Проф. Николай Державин, кв. Княжево, София

Свободностоящ паметник с релеф на Алеко Константинов. Паметникът е изграден със съвместните усилия на сдружение „За Княжево”, сдружение в обществена полза „Младите в действие”, Народно читалище „Братя Миладинови”, със средства от благотворителен концерт през 2013 г. От тук започва основната туристическа алея по пътя към вр. Копитото и м. Златните мостове. В околността на паметника има заведения, няколко вековни дървета и удобна поляна. 

3. Чешма „Белята вода“

Altitude: 0 m
Адрес: в.з. Килиите, начало на пътеката към м. Златни мостове

Чешма „Белята вода“. Каменна чешма с няколко чучура. Някои шегобийци наричат чешмата „Белята вода” затова, че стигайки до тук, уморените и запотени туристи понякога пият веднага от ледено студената вода и се разболяват (докарват си беля). Около чешмата има няколко дървени маси и пейки. От Бялата вода се отделят няколко пътеки

4. Дендрариум

Altitude: 0 m
Адрес: Dendrarium, 1616, Bulgaria

Местността е разположена вдясно на пътя кв. Бояна – м. Златни мостове, на разклона за Копитото. До нея през лятото се стига с автобус № 63. Понятието “Дендрариум” произхожда от гръцката дума “dundron”, което означава дърво. В много западни страни като синоним на дендрариум, се използва думата “арборетум”, която пък произхожда от ланската “арбор” и също означава дърво. Дендрариумът представлява определена територия, върху която е засадена колекция от дървесни видове (вкл. храстови и лияни), и която се отглежда на открито. Видовете растения се групират по систематичен, географски, екологичен или друг признак. Целта на дендрариума е да се демонстрира богатството и многообразието, както на местните дървесни и храстови видове, така и на чуждоземни такива, които се наричат “екзоти”. Изграждането на Витошкия Дендрариум започва през 1962 г. Изградени са алейна мрежа, стопанска сграда, две изкуствени езерца и разсадник (вече не съществува). На площ от 1400 дка могат да се видят както типични дървестни, храстови и тревни представители на българската флора, така и внесени от други страни видове. Общият им брой е 145. През 2001 г. в границите на Дендрариума се изгражда Алея за незрящи, а през 2004 г. – спортно-информационна инфраструктура за деца. Тя беше ремонтирана и обновена през лятото на 2013 година.

5. М. Златните мостове

Altitude: 0 m
Адрес: М.Златните мостове, ПП “Витоша”, 1350 до 1500 м. н.в.

Скален феномен м. Златните мостове представлява най-голямата каменна река в района. Разположена е на надморска височина от 1350 до 1500 метра в поречието на Владайската река. Името идва от лишеите със златист цвят, които покриват големите камъни. Според други източници името идва от златен пясък, който се е намирал тук преди време. От Златните мостове може да се направи преход до Черни връх по два основни маршрута, които преминават през много от старите, обичани от планинарите витошки хижи.

6. Хижа Момина Скала

Altitude: 0 m
Адрес: м. Стамболова ливада, 1479 м н.в.

Хижа „Момина Скала“ се намира на добър изходен пункт към Черни връх, към м. Копитото и кв. Княжево и към Боянския водопад и кв. Бояна. Част е от среднопланинската обиколна пътека. Сградата е строена в 1949 г. в м. Стамболова ливада. Поляната до хижата е удобно място за отдих.

7. Боянски водопад

Altitude: 0 m
Адрес: Boyana Waterfall, ul. "Boyanski Manastir", 1616 Bojana, Sofia, Bulgaria

Боянският водопад (Скоко) е на Боянска река, на около 4 км югозападно от кв. Бояна, на 1260 м н. в., в зоната на андезитния скален венец на Витоша. Падът на водата е 25 метра. При по-голям речен дебит той може да бъде наблюдаван ясно от центъра на гр. София. Откроява се като сребърна нишка по средата на витошкия склон. До водопада може да се стигне по две пътеки. И двете са обозначени с насочващи табели.

8. Боянско езеро

Altitude: 0 m
Адрес: Unnamed Road, 1616, Bulgaria

Езеро на 1,5 км югоизточно от кв. Бояна. До него се достига за около 50 мин. от кв. Бояна, до където може да се стигне с автобуси на градския транспорт. Интересен факт е, че езерото е изкуствено, създадено при построяването на Софийския витошки водопровод през 1906 година. Преди това то е било блато, захранвано от няколко извора. Днес Боянското езеро е важно местообитание на редица земноводни видове

9. Боянска църква

Altitude: 0 m
Адрес: ул. „Боянско езеро“ 3, кв. Бояна, София

Боянската църква музей „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква (придворен параклис, по-късно манастир) в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Филиал е на Националния исторически музей от 2003 г. Тук в 1854 г. Виктор Григорович открива Боянския поменик на българските царе и Боянския палимпсест – забележителни паметници на българското средновековие. Сградата датира още от X-XI в. Стенописите от ок. 1259 г. са с изключително висока художествена стойност. 

Контактна информация на обекта: ул. „Боянско езеро“ 3, 1616 кв. Бояна, София;

email: boyanachurch@abv.bg

тел: +359 2 959 09 39; 0879 456 635

Работно време на обекта:  Всеки ден, (зимно), 09:00 –17:30 (каса до 17:00) / (лятно), 09:30 –18:00 (каса до 17:30)

Цена на билет, вкл. на различните видове според възрастовата група: Индивидуални посетители - 10 лв.учащи - 2 лв. Комбинирани билети: Боянска църква – Национален исторически музей - 12 лв.