Музей на социалистическото изкуство

Музеят на социалистическото изкуство е музей в София, филиал на Националната художествена галерия.

Това е първата музейна институция в България, предназначена да събира, опазва и представя образци на българското изкуство, създадени през периода 1944 – 1989 г., тематично свързани с епохата на социализма.

Музеят е открит на 19 септември 2011 г. с тържествена церемония, на която присъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и други официални лица. Свещеникът Ангел Ангелов от православния храм „Света София“ отслужва празничен водосвет.

В него се представят произведения от периода на социалистическото управление в България (1944-1989). В парк с площ от 7 500 кв.м са изложени над 70 творби на монументалната скулптура. На специален постамент е експонирана голямата петолъчна звезда, увенчавала бившия Партиен дом в центъра на София. В зала с площ от 550 кв.м временни изложби на сюжетно-тематичен принцип показват идеологическите форми на изкуството. Във видео зала се прожектират архивни и документални филми. Магазинът предлага каталози и разнообразни рекламни материали и сувенири.

Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

В четвъртък – 2 лв.

Беседа (на български език): 30 лв.

Listing Information

Работното време на касата е до 17:00
Почивен ден: понеделник.

Contact information

Министерство на културата

Свързани обекти