Общински исторически музей – гр. Радомир

Началото на музейното дело в гр. Радомир датира от 1968г. , като сбирка към Народно читалище „Напредък-1895г.“. През 2005г. се създава Общински исторически музей, който обединява функциониращите музейни експозиции и фонд.

Постоянната музейна експозиция „Войнишко въстание-1918г.“ е открита през 1978г. Интересното художествено оформление и историческата тема- Първата световна война и Войнишкото въстание, пресъздават войнишките бунтове и събитията в града от 27.09.1918г., когато Райко Даскалов обявява България за република. Експозицията е обновявана през годините и днес продължава да бъде актуална. В изложбената зала в обекта  се експонират тематични и гостуващи изложби.

„Стойова къща“  е един от редките представители на възрожденската архитектура в този край от втората половина на XIXв. През 1978г. е обявена за паметник на културата от местно значение. През 1987г. в нея се открива постоянни експозиции, посветени на традиционни за Радомирско занаяти- бозаджийството, терзийско-саяджийството, грънчарството и др. Тук също се експонират временни изложби, тук се провежда и Нощ на музеите всяка година.

През 2005г. пред читалищната сграда в града е открита склуптурна фигура на бозаджия, дело на родения тук и почетен жител на града скулптор проф. Евгени Кузманов. Това е единствения в света паметник на бозаджия. Бозаджийството възниква в Радомирско през втората половина на XIXв. Бозаджийте практикували занаята си на групи из цяла България.

Вход за хора с увреждания- безплатен

Ден на отворени врати (безплатен вход) – всеки четвъртък

Listing Information

Почивни дни – с предварителна заявка.

Contact information

Община Радомир

Свързани обекти

Подземен музей по минно дело – Перник

ул. „Физкултурна“ № 2, Перник

0882990222

Регионален Исторически Музей - Перник

Подземен минен музей се намира в две от извозните галерии на първата Държавна Мина в България, чиято дейност започва на 1 август 1891г. Read more…