Музей за християнско изкуство

Музеят за християнско изкуство, разположен в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, е създаден през 1965 като филиал на Националната галерия. Експозицията представя християнското изобразително изкуство по българските земи и е сред най-богати колекции на икони в света.

Времевият диапазон е от официалната християнизация на Римската империя през ІV век до Българското национално възраждане през ХVІІІ – ХІХ в. Иконите, стенописните фрагменти, щампите, ръкописите и църковната утвар са притежания на Националната галерия, на Националния археологически институт с музей при БАН, на Националния исторически музей, на Националния църковен историко-археологически музей, на музеите в Шумен, Велико Търново, Несебър, Русе, Пловдив, на Рилския, Бачковския, Преображенския, Етрополския и други манастири.

Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

В четвъртък – 2 лв.

Беседа (на български, английски и руски език) – 30 лв.

Listing Information

Работно време на касата: до 17.30 ч.

Почивни дни – понеделник, официалните празници в България, Коледа, Нова година и Великден

Contact information

Министерство на културата

Свързани обекти

Вучански камък

с. Лобош, общ. Ковачевци, обл. Перник

0889747579

Община Ковачевци

Вучански камък е природен феномен, сътворен без намесата на човешка ръка на територията на община Ковачевци.  Представлява скално изваяние на десния бряг на р. Read more…