Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство е открит през 2011. До 2017 неговата програма включва близо сто събития. През 2015 и 2016 са инициирани нови проекти. „Пространство – публика” представя пространствени визуализации, обвързани със сградата на музея, нейната история, трансформация, хората, които я посещават. „Автобиография” развива документирането на съвременното изкуство от 1990-те насам. “Театър в музея” подкрепя създаването на спектакли и обогатява експозиционните зали с нови идеи, значения и живот.

За Софийския арсенал

Сградата на музея е недвижима архитектурна културна ценност с местно значение, част от историческия комплекс „Софийски Арсенал“. Построена през 1916, първоначално тя е използвана за производство и склад на артилерийски амуниции. През 30-те години до края на Втората световна война в нея се помещава щабът на Школата за запасни офицери. От началото на 1970-те до 2003 е предоставена на новосъздадената Национална галерия за декоративно-приложно изкуство.

Първият етап от реконструкцията – изграждане на изложбено пространство на първия етаж – се осъществява чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014) по проект на архитектурно студио „Братя Кадинови“.

Следващият етап предвижда завършване на втория и мансардния етаж, изграждането на депо и отделна сграда за временни експозиции.

Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

Listing Information

Почивни дни – понеделник, Коледа, Нова година, Великден и официалните празници в България

Contact information

Министерство на културата

Свързани обекти

Паметник Костница

с. Скравена, община Ботевград

0723/69 141, +359 7137 20 44

Община Ботевград

През 1982 г. е открит единствения в страната паметник костница на Ботеви четници. В него се съхраняват главите на 10 четници загинали при с. Люти брод. Read more…