Храм „Света Петка Самарджийска“

Храм „Св. Петка Самарджийска“ представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Често преминаващите софиянци и гости на столицата пропускат да посетят малката централна църква поради големите забележителни храмове на вярата наоколо като: Джамията „Баня Баши“, Синагогата, катедралата „Св. Неделя“ и ротондата „Св. Георги“. Въпреки всичко тази сграда има какво да покаже.

Църква „Св. Петка Самарджийска“ е построена през XI век върху древно култово място, около което са открити антични гробници. Наречена е на Св. Параскева-Петка Иконийска (Търновска). Храмът е познат още като „Св. Петка Самарджийска“, защото през Средновековието около него живеят много самарджии (майстори на седла и самари за конете). Стените на църквата са с дебелина около 1 метър, а върху тях се забелязват мраморни фризове, принадлежащи на сгради от древна Сердика. Най-старите запазени стенописи са от XIV в., а по-късните са от XV и XVI век, като последният слой е изографисан от Пимен Зографски. Макар и силно повредени, те показват, че в миналото българската църква е разполагала с едни от най-добрите зографи на територията на Балканския полуостров. Обърнете внимание на свежите цветове и лица, които са изографисани така умело, че сякаш ви наблюдават.

Contact information

Българска православна църква

Свързани обекти

Джамия „Баня Баши“

бул. "Княгиня Мария Луиза" 18, Sofia, Bulgaria

+359 2 9816001, +359 894 446233

Главно Мюфтийство

Джамия „Баня Баши“ е единственият действащ мюсюлмански храм на територията на София, запазен до наши дни. Read more…

Католическа катедрала „Свети Йосиф“

улица „княз Борис I“ 146, Sofia, Bulgaria

+359 /2/ 811 46 56; 0878 187 631

Католическа енория „Свети Йосиф“ в София

Католическата катедрала „Св. Йосиф“ е най-големият католически храм в България. Историята на католическата църква в България и на най-късно построената катедрала на територията на София „Св. Read more…