Градска паркова култура – Борисова градина Градска паркова култура – Борисова градина
Interreg IPA CPC
Europe-flag

Градска паркова култура – Борисова градина

(0)
  • Автор: Admin
  • Created: октомври 18, 2018
  • Updated: септември 2, 2019
Категории:
Райони: Централна част
Достъпност: Подходящи за възрастни
  • Дистанция 2,981.00 m
  • Време 37 min
  • Скорост 4.9 km/h
  • Min altitude 540 m
  • Макс. Височина 570 m
  • Изкачване 42 m
  • Спускане 48 m

Копирай следния HTML iframe код в твоя сайт:

  • Distance Instructions
Label

1. Пивоварна „Братя Прошекови“ (1884-2005 г.)

Altitude: 0 m
Адрес: ul. "San Stefano" 1504, 1504 Sofia Center, Sofia, Bulgaria

През 1881 г. чехите Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек започват строителство на модерна пивоварна фабрика на ул. „Сан Стефано“ № 22 в София, която е завършена и пусната в експлоатация през 1884 г. Така започва производството на „Прошеково пиво“. Благодарение на внесените чешки технически подобрения в пивоваренето, Прошековото пиво става популярно в цялата страна. В редица изложби в чужбина то започва да получава големи отличия – почетен диплом и златен медал от изложбата 

2. Орлов мост

Altitude: 0 m
Адрес: Eagle Bridge, бул. „Цар Освободител“ 33, 1504 Sofia Center, Sofia, Bulgaria

На кръстовището бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Мостът е построен през 1891 г. – две години след построяването на Лъвов мост. По това време главен архитект на София е Адолф Вацлав Колар, който заедно с братовчеда на пивоварите Иржи и Теодор  Прошек – Вацлав Прошек – проектират и изграждат двата моста. Орлов мост е построен като символ на свободата, тъй като тук за първи път са посрещнати затворниците от Диарбекир, надигали глас против владичеството.

3. Езерото „Ариана“

Altitude: 0 m
Адрес: Lake Ariana, Bulgaria

Край кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ при Орлов мост. Изкуствено езеро, изградено в края на XIX в. на централния вход към Борисовата градина. Край него се изгражда и една от първите бирарии в София – „Ариана“ (1904 г.), кръстена нему. През зимата водите на езерото се изпускат и в басейна му се разполага най-голямата ледена пързалка на открито на Балканите.

4. Паметна плоча на цар Борис III Обединител (1894-1943 г.)

Altitude: 0 m
Адрес: Борисова градина, 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

Третият монарх в новата българска история, управлявал страната от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. Заради безкръвното присъединяване на Южна Добруджа, Вардарска Македония, Беломорието, Западните покрайнини и част от Моравско към Българското царство през Втората световна война и обединението на целокупния български народ, още тогава той е наречен от поданиците си Царь Обединитель.

5. Паметник на Захари Стоянов (1850-1889 г.)

Altitude: 0 m
Адрес: Boulevard "Tsarigradsko shose" 15-Б, 1124 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

Български революционер, политик, журналист и писател. Помощник апостол в Априлското въстание (1876 г.) и негов пръв историограф с книгата си "Записки по българските въстания". Председател на БТЦРК и главен организатор на Съединението на Княжество България и Източна Румелия (1885 г.). Деец на Народнолибералната (стамболовистка) партия.

6. Паметник на д-р Петър Берон

Altitude: 0 m
Адрес: Борисова градина, 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

Петър Хаджи Берович е български лекар, стопански и просветен деец и дарител. Учен-енциклопедист, педагог, философ и естественик. Роден през 1799 г. в Котел. За кратко живее в Брашов. Учи в местно килийно училище и в елино-българско училище на даскал Андон Хаджи Кринчу, а след завършването му започва работа. Двайсетинагодишен отива в Букурещ, където учи в гръцката Княжеска академия, а по-късно с помощ от сънародници – в различни университети в Европа. Учи медицина в Хайделберг и Мюнхен. В Мюнхен слуша лекциите на Фридрих Шелинг и на Лоренц Окен. През 1831 г. защитава докторат и се връща в Румъния. Автор е на около 20 научни труда. Владее девет езика и живее в Париж, Берлин, Лондон, Виена, Прага и Атина. Дипломиран лекар се отдава и на научни занимания.

Петър Берон дарява средства за подкрепа на много български училища. През 1824 г. с помощта на просветителя Антон Йованович, издава „Буквар с различни поучения“, или т.нар. „Рибен буквар“. Наречен е така заради изобразените в края на книгата кит и делфин (всъщност и двата вида животни са бозайници, а не риби). Това е първият български буквар изобщо и е издаден от Петър Берон в Брашов.

 

7. Паметник на Иван Вазов (1850-1921 г.)

Altitude: 0 m
Адрес: Boulevard "Tsarigradsko shose" 15-Б, 1124 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

Български поет, писател и драматург, чието творчество е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Паметникът е изработен е от скулптора Жеко Спиридонов и поставен през 1920 г. в чест на 70-годишнината на писателя.

8. Детската площадка със слончето

Altitude: 0 m
Адрес: Unnamed Road, 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

Построена през соца. Оживено място за децата и до ден днешен. Реновирана моналата година.

9. Патешкото езеро

Altitude: 0 m
Адрес: Unnamed Road, 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

По-известно сред младите рокаджии и металисти просто като „На Патки“, където задължително се разпуска „на по бира“. Създадено през 1972 г. Традиционен сборен пункт от 90-те години насам за почитателите на метъл и рок културата. В езерото реално от 2018-та насам отново има зоокът с плаващи патици.

10. Езерото с лилите

Altitude: 0 m
Адрес: Boulevard "Tsarigradsko shose" 76, 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

Езерото с лилиите е едно от най-обичаните и популярни места в Борисовата градина и предпочитано място за срещи. Малкото езеро в сърцето на Борисовата градина има дълга и интересна история като стари фотографии, заснемани през годините, демонстрират многократното изменение на външния му вид. Създадено е в края на 80-те години на XIX век по проект на градинаря Даниел Неф на мястото на старо мочурище. В него се поставят червени рибки и водни лилии: заради първите, дълги години езерото бива наричано Рибното езеро. През ХХ век езерото посреща с украса, състояща се от декоративна ваза и многобройни фигури на жаби и костенурки. До 1920 г. украсата е допълнена с конструкция от бигор, която придава на езерото един по-достолепен и величествен вид. През 1935 г. Рибното езеро добива още по-впечатляваща външност – в средата му е разположена голяма каменна линия с общо 36 водни струи. По-късно, по проект на скулптора Васил Зидаров, каменната линия е премахната, а на нейно място са поставени три къпещи се деца. Днес от цялата украса са останали само жабите и растящите във водата лилии, дали на езерото сегашното му име.

11. Братската могила

Altitude: 0 m
Адрес: Unnamed Road, 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

Типичен пример за социалистическа архитектура, строен през 1952 г. Тук са положени костите на 17 видни дейци на БКП и РМС, живели и работили в София. Парковото пространство е обширно и удобно за разходка и излети. 

12. Маймунарника

Altitude: 0 m
Адрес: Unnamed Road, 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria

От 90-те години насам е традиционно и популярно място за концерти през топлите дни на лятото и пролетта.

13. Стадион „Българска армия“

Altitude: 0 m
Адрес: 1040, бул. „Драган Цанков“ 3, София, Bulgaria

От „Маймунарника“ маршрутът продължава по алеята покрай стадион „Българска армия“, където да се обясни на посетителите за дербито „Левски“–ЦСКА и обичаите на футболните запалянковци в България.

14. Национален стадион „Васил Левски“

Altitude: 0 m
Адрес: Bulevard "Evlogi i Hristo Georgiev" 38, 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaria