Джамия „Баня Баши“

Джамия „Баня Баши“ е единственият действащ мюсюлмански храм на територията на София, запазен до наши дни. Построен е през XVI век  по проект на  османския архитект Коджа Мимар Синан. Тази сграда символизира съвършенството в симетрията, отличаващо века на „Османския Микеланджело“. Точната година на построяването й, както личи от надписа над арката над вратата, погледнете над Вас, тя е 974 г. по хиджра (мюсюлманско летоброене, чието начало започва през 622 г.) или 1566-1567 година. Въпреки малките си размери, в сравнение с други творения на именития османски архитект, софийската джамия на Синан е изключително добре построена. Формата й е кубична, с купол и изящно минаре, което според арабския пътешественик Евлия Челеби по красота нямало равно на себе си в София. Стените й са иззидани с бял камък и червена тухла.

В петъчните дни джамията „Баня Баши“ се изпълва с до 700 мюсюлмани, идващи на молитва, а по време на байрамите числото на вярващите достига до 1200 души. Докато те се молят, можете да забележите части от стих над молитвената зала. Той гласи: “Побързай да се молиш преди смъртта да те е изненадала“.

Две особености съпътстват влизането Ви в джамията:

Първо – в мюсюлманските храмове е задължително влизането бос. За удобство при входа е поставена етажерка за обувки.

Второ – жените могат да влизат само с покрита глава, така че си пригответе предварително шал или шапка.

Contact information

Главно Мюфтийство

Свързани обекти

Католическа катедрала „Свети Йосиф“

улица „княз Борис I“ 146, Sofia, Bulgaria

+359 /2/ 811 46 56; 0878 187 631

Католическа енория „Свети Йосиф“ в София

Католическата катедрала „Св. Йосиф“ е най-големият католически храм в България. Историята на католическата църква в България и на най-късно построената катедрала на територията на София „Св. Read more…