Католическа катедрала „Свети Йосиф“

Католическата катедрала „Св. Йосиф“ е най-големият католически храм в България.

Историята на католическата църква в България и на най-късно построената катедрала на територията на София „Св. Йосиф“ започва още през 1878 г., когато на това място е построен малък храм със средства, дарени от австрийския император Франц Йосиф II. През 1880 година, още незавършена изцяло, бива осветена и в нея започват да се извършват богослужения. Интересен факт е свързан с първите енориаши на този храм. Те не били от български произход, а хървати и албанци, занимаващи се с търговия, както и със строежа на железопътната линия София-Истанбул. През 1944 г.  храмът е почти завършен без малка част от стенописите. Но на 30 март същата година катедралата е разрушена от бомба на поредните англо-американски въздушни атаки над столицата. Единствената част от сградата, запазена след бомбардировките, е концертната зала, в която повече от 60 години до построяването на днешния храм са се провеждали службите.

На същото място, където е била старата катедрала, при посещението на папа Йоан Павел II в България през 2002 г. е положен първият камък на строежа на нова, по-голяма катедрала. Строежът продължава в периода 2002 – 2006. На 21 май 2006 г. тя е осветена от държавния секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано. Събитието е уважено от Българската православна църква в лицето на митрополитите Дометиан Видински и Неофит Русенски (сегашен Софийски митрополит и Патриарх на България).

Катедралата „Св. Йосиф“ днес е най-големият католически храм на територията на България. Тя е дълга 23 м, широка е 15 м, висока е 19 м., а камбанарията е висока цели 33 метра. Вътре над олтара ще видите един от най големите дървени кръстове на територията на България. Под кръста се намира иконата на Богородица, подарена от патриарх Максим по време на освещаването на храма. От двете страни на презвитериума можете да видите двете статуи на патрона на катедралата Свети Йосиф и на патрона на капуцините Свети Франциск от Асизи.

Contact information

Католическа енория „Свети Йосиф“ в София

Свързани обекти

Джамия „Баня Баши“

бул. "Княгиня Мария Луиза" 18, Sofia, Bulgaria

+359 2 9816001, +359 894 446233

Главно Мюфтийство

Джамия „Баня Баши“ е единственият действащ мюсюлмански храм на територията на София, запазен до наши дни. Read more…

Софийска синагога

улица „Екзарх Йосиф“ 16, Sofia, Bulgaria

+359 2 983 12 73

Централен израилтянски духовен съвет (ЦИДС)

С право наричат Софийската синагога символ на българското еврейство. Построена е в периода 1905-1909 г. Read more…