St. Joseph's Catholic Cathedral

The Catholic Cathedral "St. Joseph" is the largest Catholic church in Bulgaria.

The history of the Catholic Church in Bulgaria and the latest cathedral built on the territory of Sofia "St. Йосиф“ започва още през 1878 city, когато на това място е построен малък храм със средства, дарени от австрийския император Франц Йосиф II. Through 1880 year, още незавършена изцяло, бива осветена и в нея започват да се извършват богослужения. Интересен факт е свързан с първите енориаши на този храм. Те не били от български произход, а хървати и албанци, занимаващи се с търговия, както и със строежа на железопътната линия София-Истанбул. Through 1944 g. храмът е почти завършен без малка част от стенописите. Но на 30 март същата година катедралата е разрушена от бомба на поредните англо-американски въздушни атаки над столицата. Единствената част от сградата, запазена след бомбардировките, е концертната зала, в която повече от 60 години до построяването на днешния храм са се провеждали службите.

На същото място, където е била старата катедрала, при посещението на папа Йоан Павел II в България през 2002 g. е положен първият камък на строежа на нова, по-голяма катедрала. Строежът продължава в периода 2002 – 2006. На 21 май 2006 g. тя е осветена от държавния секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано. Събитието е уважено от Българската православна църква в лицето на митрополитите Дометиан Видински и Неофит Русенски (сегашен Софийски митрополит и Патриарх на България).

Катедралата „Св. Йосиф“ днес е най-големият католически храм на територията на България. Тя е дълга 23 м, широка е 15 м, висока е 19 м., а камбанарията е висока цели 33 meters. Вътре над олтара ще видите един от най големите дървени кръстове на територията на България. Под кръста се намира иконата на Богородица, подарена от патриарх Максим по време на освещаването на храма. От двете страни на презвитериума можете да видите двете статуи на патрона на катедралата Свети Йосиф и на патрона на капуцините Свети Франциск от Асизи.

Contact information

Saint Joseph Catholic Parish in Sofia

Related Listings

Saint Nedelya Orthodox Church

Sveta Nedelya "square" 20, Sofia, Bulgaria

02 987 57 48

Bulgarian Orthodox Church

The majestic cathedral church "St. Nedelya" rises in the center of the eponymous square in the very heart of the capital. It is dedicated to St. Read more…

Sofia Synagogue

Exarch Joseph Street 16, Sofia, Bulgaria

+359 2 983 12 73

Централен израилтянски духовен съвет (ЦИДС)

С право наричат Софийската синагога символ на българското еврейство. Построена е в периода 1905-1909 g. Read more…