Музей за християнско изкуство

Музеят за християнско изкуство, разположен в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, е създаден през 1965 като филиал на Националната галерия. Експозицията представя християнското изобразително изкуство по българските земи и е сред най-богати колекции на икони в света.

Времевият диапазон е от официалната християнизация на Римската империя през ІV век до Българското национално възраждане през ХVІІІ – ХІХ в. Иконите, стенописните фрагменти, щампите, ръкописите и църковната утвар са притежания на Националната галерия, на Националния археологически институт с музей при БАН, на Националния исторически музей, на Националния църковен историко-археологически музей, на музеите в Шумен, Велико Търново, Несебър, Русе, Пловдив, на Рилския, Бачковския, Преображенския, Етрополския и други манастири.

Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

В четвъртък – 2 лв.

Беседа (на български, английски и руски език) – 30 лв.

Listing Information

Работно време на касата: до 17.30 ч.

Почивни дни – понеделник, официалните празници в България, Коледа, Нова година и Великден

Contact information

Министерство на културата

Свързани обекти

Параклис „Св. Йоан Летни“

с. Лобош, общ. Ковачевци, обл. Перник

0889747579

Параклисът „Св. Йоан Кръстител – Летни“ се намира в землището на вече несъществуващото село Пчелинци, в местността „Камико“, на 2 км. северозападно от с. Пицърненци. Read more…

Църква Света София

ул. Париж 3, София

0888 888 888

Под настоящата базилика „Света София” са експонирани гробни съоръжения от източния некропол на античния град Сердика и останките от три по-ранни църкви. Read more…