Софийска синагога

С право наричат Софийската синагога символ на българското еврейство. Построена е в периода 1905-1909 г. Сградата е създадена от известния австрийски архитект Фридрих Грюнангер, който освен по синагогата, работи и по проектите за изграждането на Централна минерална баня (днес Музей за история на София), Богословски факултет, Софийска духовна семинария, парка на Военната академия, както и много други.

Самата сграда на Софийската синагога е изключителна. Построена е по подобие на Синагогата във Виена, разрушена от нацистите по време на Втората Световна война, в испано-мавритански стил с елементи на виенски сецесион . А по големина символът на българското еврейство се нарежда на първо място на Балканския полуостров и на трето в Европа. Местоположението на Софийската синагога в центъра на столицата също не е случайно – преди на същото място е съществувала стара синагога, наречена „Ахава и хесед“ (ивр. „любов и добрина. В съответствие с българските традиции за сефардските синагоги на влизане се минава през голям двор. Този тих двор с малките си постройки сякаш пренася посетителите в слънчева Испания.

Когато влезете в главното молитвено помещение, в което има 1 170 места, на които са седели едни от най-видните евреи, живели в София, вдигнете поглед към осмоъгълния купол и ще видите известният  2 200 килограмов месингов полилей. Не пропускайте и големия многосвещник –„менора“, закупен от Виена преди повече от 70 години.

Contact information

Централен израилтянски духовен съвет (ЦИДС)

Добавяне на преглед

Вашият отзив за този обект?:

Свързани обекти

Джамия „Баня Баши“

бул. "Княгиня Мария Луиза" 18, Sofia, Bulgaria

+359 2 9816001, +359 894 446233

Главно Мюфтийство

Джамия „Баня Баши“ е единственият действащ мюсюлмански храм на територията на София, запазен до наши дни. Read more…