Софийска синагога

С право наричат Софийската синагога символ на българското еврейство. Построена е в периода 1905-1909 г. Сградата е създадена от известния австрийски архитект Фридрих Грюнангер, който освен по синагогата, работи и по проектите за изграждането на Централна минерална баня (днес Музей за история на София), Богословски факултет, Софийска духовна семинария, парка на Военната академия, както и много други.

Самата сграда на Софийската синагога е изключителна. Построена е по подобие на Синагогата във Виена, разрушена от нацистите по време на Втората Световна война, в испано-мавритански стил с елементи на виенски сецесион . А по големина символът на българското еврейство се нарежда на първо място на Балканския полуостров и на трето в Европа. Местоположението на Софийската синагога в центъра на столицата също не е случайно – преди на същото място е съществувала стара синагога, наречена „Ахава и хесед“ (ивр. „любов и добрина. В съответствие с българските традиции за сефардските синагоги на влизане се минава през голям двор. Този тих двор с малките си постройки сякаш пренася посетителите в слънчева Испания.

Когато влезете в главното молитвено помещение, в което има 1 170 места, на които са седели едни от най-видните евреи, живели в София, вдигнете поглед към осмоъгълния купол и ще видите известният  2 200 килограмов месингов полилей. Не пропускайте и големия многосвещник –„менора“, закупен от Виена преди повече от 70 години.

Contact information

Централен израилтянски духовен съвет (ЦИДС)

Свързани обекти

Православен храм „Света Неделя“

площад „Света Неделя“ 20, Sofia, Bulgaria

02 987 57 48

Българска православна църква

Величественият катедрален храм „Св. Неделя” сe издига в центъра на едноименния площад в самото сърце на столицата. Той е посветен на св. Read more…