Sofia Synagogue

С право наричат Софийската синагога символ на българското еврейство. Построена е в периода 1905-1909 g. Сградата е създадена от известния австрийски архитект Фридрих Грюнангер, който освен по синагогата, работи и по проектите за изграждането на Централна минерална баня (днес Музей за история на София), Богословски факултет, Софийска духовна семинария, парка на Военната академия, както и много други.

Самата сграда на Софийската синагога е изключителна. Построена е по подобие на Синагогата във Виена, разрушена от нацистите по време на Втората Световна война, в испано-мавритански стил с елементи на виенски сецесион . А по големина символът на българското еврейство се нарежда на първо място на Балканския полуостров и на трето в Европа. Местоположението на Софийската синагога в центъра на столицата също не е случайнопреди на същото място е съществувала стара синагога, нареченаАхава и хесед” (ивр. “любов и добрина. В съответствие с българските традиции за сефардските синагоги на влизане се минава през голям двор. Този тих двор с малките си постройки сякаш пренася посетителите в слънчева Испания.

Когато влезете в главното молитвено помещение, в което има 1 170 места, на които са седели едни от най-видните евреи, живели в София, вдигнете поглед към осмоъгълния купол и ще видите известният 2 200 килограмов месингов полилей. Не пропускайте и големия многосвещник –„менора“, закупен от Виена преди повече от 70 години.

Contact information

Централен израилтянски духовен съвет (ЦИДС)

Related Listings

St. Joseph's Catholic Cathedral

Prince Boris I Street 146, Sofia, Bulgaria

+359 /2/ 811 46 56; 0878 187 631

Saint Joseph Catholic Parish in Sofia

The Catholic Cathedral "St. Joseph" is the largest Catholic church in Bulgaria. The history of the Catholic Church in Bulgaria and the latest cathedral built on the territory of Sofia "St. Read more…

Romanian Holy Trinity Orthodox Church

str. "Prince Boris I" 152, Sofia, Bulgaria

02 983 3348

Bulgarian Orthodox Church

Полагането на основния камък е станало на 9 май 1905 g. на мястото на дотогавашното консулство на Австро-Унгария. Read more…