Комплекс късносредновековна църква „Св. Петка“ и килийно училище – с.Радибош

Черквата „Св.Петка“ е записала богата история през дългите си години на съществуване. Била е под закрилата на Рилския манастир и монаси от него често навестявали този край. В края на XVв. В църквата е донесена една от първите старопечатни книги, печатана във Венеция през 1538г. от Божидар Вукович. Старата част на църквата се отнася към края на 16в. През 1847г. църквата е разширена на запад и следващите години е изографисана от самоковския художник Никола Образописов.

През 1826г. при църквата се открива първото килийно училище в Радомирско. В двора на черквата са тленните останки на свещеник Михаил Пейчов – народен представител в Първото велико народно събрание. Архитектурния комплекс-храм „Св.Петка“ и сградата на старото килийно училище са реставрирани и са обект на културен туризъм. Към тях е изградена експозиция за историята на черквата, училището и родовете в селото.

Вход за хора с увреждания- безплатен

Ден на отворени врати (безплатен вход)- всеки четвъртък

Contact information

Община Радомир

Свързани обекти

Православен храм „Света Неделя“

площад „Света Неделя“ 20, Sofia, Bulgaria

02 987 57 48

Българска православна църква

Величественият катедрален храм „Св. Неделя” сe издига в центъра на едноименния площад в самото сърце на столицата. Той е посветен на св. Read more…