Комплекс късносредновековна църква „Св. Петка“ и килийно училищес.Радибош

Черквата „Св.Петка“ е записала богата история през дългите си години на съществуване. Била е под закрилата на Рилския манастир и монаси от него често навестявали този край. В края на XVв. В църквата е донесена една от първите старопечатни книги, печатана във Венеция през 1538г. от Божидар Вукович. Старата част на църквата се отнася към края на 16в. През 1847г. църквата е разширена на запад и следващите години е изографисана от самоковския художник Никола Образописов.

През 1826г. при църквата се открива първото килийно училище в Радомирско. В двора на черквата са тленните останки на свещеник Михаил Пейчовнароден представител в Първото велико народно събрание. Архитектурния комплекс-храм „Св.Петка“ и сградата на старото килийно училище са реставрирани и са обект на културен туризъм. Към тях е изградена експозиция за историята на черквата, училището и родовете в селото.

Вход за хора с увреждания- безплатен

Ден на отворени врати (безплатен вход)- всеки четвъртък

Contact information

Община Радомир

Add a Review

Your review on this subject?:

Related Listings

Православен храм „Света Неделя“

площад „Света Неделя“ 20, Sofia, Bulgaria

02 987 57 48

Българска православна църква

Величественият катедрален храм „Св. Неделя” сe издига в центъра на едноименния площад в самото сърце на столицата. Той е посветен на св. Read more…