Комплекс късносредновековна църква „Св. Петка“ и килийно училище – с.Радибош

Черквата „Св.Петка“ е записала богата история през дългите си години на съществуване. Била е под закрилата на Рилския манастир и монаси от него често навестявали този край. В края на XVв. В църквата е донесена една от първите старопечатни книги, печатана във Венеция през 1538г. от Божидар Вукович. Старата част на църквата се отнася към края на 16в. През 1847г. църквата е разширена на запад и следващите години е изографисана от самоковския художник Никола Образописов.

През 1826г. при църквата се открива първото килийно училище в Радомирско. В двора на черквата са тленните останки на свещеник Михаил Пейчов – народен представител в Първото велико народно събрание. Архитектурния комплекс-храм „Св.Петка“ и сградата на старото килийно училище са реставрирани и са обект на културен туризъм. Към тях е изградена експозиция за историята на черквата, училището и родовете в селото.

Вход за хора с увреждания- безплатен

Ден на отворени врати (безплатен вход)- всеки четвъртък

Contact information

Община Радомир

Свързани обекти

Подземен музей по минно дело – Перник

ул. „Физкултурна“ № 2, Перник

0882990222

Регионален Исторически Музей - Перник

Подземен минен музей се намира в две от извозните галерии на първата Държавна Мина в България, чиято дейност започва на 1 август 1891г. Read more…